Jysk Fynske Medier

Tag Athena og nyhederne i ørerne

15. august 2019


Vores samfund bevæger sig i højere grad mod lyd, du kan have med på farten. Derfor præsenterer vi nu Athena. Athena er navnet på Jysk Fynske Mediers nye nyhedsoplæser. Hun er lærenem, effektiv og ikke et menneske.

En gammel hund lærer nye tricks

Danskernes tendens til i højere grad at lytte til information og tage den med sig overalt udfordrer traditionelle mediehuse som Jysk Fynske Medier. Men det lader vi os ikke slå ud af! Nej, vi følger med strømmen og fornyer os på mange parametre. Når danskerne vil have lyd, lytter vi ligeledes til dem. Lige nu arbejder vi i to spor, når det kommer til lydindhold. Det ene spor er podcasts med oplæsning af enkeltstående historier, og det andet er nyheder, som vi autogenererer ved hjælp af Athena. Podcasts er efterhånden alment kendt, og derfor vil vi gerne fortælle om Athena.

Hvem er Athena?

Som du måske har bemærket, er Athena ikke et menneske. Den rigtige betegnelse for hende er kunstig intelligens. Vi har opkaldt robotten efter visdommens gudinde, Athena. Du bliver nemlig klog af at lytte til hende. Du kan lytte til Athena her.

”Athena er en service, som kommer fra Google. Athena lærer efterhånden, som vi kommer med input til hende. Kort fortalt en kunstig intelligens”, forklarer webudvikler, Jonas Storm Nikolajsen, der har specialiseret sig i kunstig intelligens.

Athena læser op på dansk, og selvom du aldrig er tvivl om, at det er en robot, du lytter til, er hun let at forstå. Hun lærer løbende at blive bedre til dansk, og der er mulighed for, at vi selv kan tilpasse fonetikken, hvis hun eksempelvis siger ”scannerbår” i stedet for ”Skand-er-borg”.

”Hvis Athena siger noget forkert, så får hun besked om, hvordan det skal siges korrekt. Selve den proces, hvor vi lærer hende ord for ord, hvordan hun skal udtale ordene, gør hende bedre i stand til på sigt at sige nye ord”, forklarer Jonas Storm Nikolajsen.

Athena er faktisk slet ikke dansk

Google leverer selve teknologien bag Athena. Selvom det ikke er pænt at sige om en dame, så er Athena billig – hun koster ca. 100 kr. om måneden for hele Jysk Fynske Medier. Hun er desuden lynende hurtig.

”Athena arbejder i nanosekunder. Hun bruger ca. et halvt sekund pr. artikel, hun oplæser”, siger Jonas Storm Nikolajsen.

Hvad betyder Athena for dig?

Hvis du er læser eller abonnerer hos Jysk Fynske Medier, vil du højest sandsynligt selv stifte bekendtskab med Athena. Vi planlægger nemlig i den nære fremtid at præsentere Athena for vores læsere.

Dermed tager vi hul på et nyt univers. Det betyder, at du snart kan få alle artikler i nyhedsbreve læst op – enten via de nyhedsbreve, du modtager i din indbakke, i den enkelte artikel eller på en særlig sektion med lyd på hver enkelt nyhedsside. I praksis får Athena besked på, hvilke artikler hun skal læse op, og på få sekunder læser hun dem alle op, så de er til at downloade eller streame, når vores læsere modtager nyhedsbrevene. På sigt bliver det muligt for den enkelte læser selv at strikke sine nyhedsoplæsninger sammen og blive informeret, når der er nyt. På den måde kan den enkelte læser få sin egen unikke nyhedsudsendelse.

Lige nu er vi i fuld gang med at teste Athena, så vi er sikre på, at hun kan læse alt, hvad du drømmer om at få læst op fra vores site. Lige nu ser det ud til, at de oplæste nyheder lander hos dig i løbet af de kommende måneder.

vidste du at

... avisen Danmark har 467.000 ugentlige læsere og er dermed ét landets mest læste dagblade

vidste du at

STEP er Jysk Fynske Mediers reklame- og kommunikationsbureau med kontorer i Odense og Holstebro 

vidste du at

... Jysk Fynske Medier tager aktiv del i lokale kultur- og idrætsforeninger