Jysk Fynske Medier

Google truer private medier: Borgmestrenes nye venner

5. september 2019

Af: Peter Orry


Der kan siges meget godt om Googles produkter. De gør livet lettere, de gør verden mindre, de gør viden tilgængelig på et splitsekund, de skaber nye fællesskaber. Men de truer også demokratiet og det frie ord i Danmark.

Google tager årligt cirka fire milliarder kroner ud af det danske annoncemarked. Det er penge, medierne mister og derfor ikke længere kan bruge til at finansiere den journalistik, der med formidling af troværdig information og debat er en vigtig del af demokratiet.

Derfor er det højst kritisabelt, at en række borgmestre nu stiller deres navn til rådighed som støtte for en Google-turné, der i den næste halvanden måned gæster i alt 11 mellemstore provinsbyer plus København. Virksomheder inviteres til at bliver undervist i digital markedsføring og e-handel i "uddannelsesbussen". I præfabrikerede invitationer siger byernes borgmestre pudsigt nok stort set det samme. I invitationen til Horsens stråler Peter Sørensen: "Jeg er oprigtig glad for, at Googles uddannelsesbus har valgt at besøge Horsens". Det virkede. Knap 400 virksomheder kom for at blive uddannet.

Men tag ikke fejl. Google har ingen ædle mål om at højne uddannelsesniveauet. Google vil bare tjene penge. Det er der absolut intet i vejen med, det gælder langt de fleste virksomheder, men når man ved, at denne samtidig truer danske mediers eksistens, og at den på et typisk år betaler cirka tre - ja, du læste rigtigt - millioner kroner i skat i Danmark, må man jo konkludere, at Peter Sørensen og hans kolleger sætter Googles gunst højere end den rolle, det lokale dagblad og den lokale ugeavis spiller i deres kommune.

Borgmestrene har ikke valgt side alene. Også staten i form af Erhvervsstyrelsen er med i det uskønne samarbejde lige som Dansk Erhverv, Dansk Industri og - yderst bemærkelsesværdigt - Landdistrikternes Fællesråd.

De støtter alle en virksomhed, der gør livet svært for danske medier, hiver milliarder ud af det danske marked og absolut intet giver tilbage til det samfund, den tjener sine penge i.

 

 

vidste du at

... avisen Danmark har 467.000 ugentlige læsere og er dermed ét landets mest læste dagblade

vidste du at

... Jysk Fynske Medier tager aktiv del i lokale kultur- og idrætsforeninger

vidste du at

… at vi har 1,365 mio ugentlige brugere af digitale platforme (websites)